Νικαράγουα: Εκεχειρία μετά από εβδομάδες θανατηφόρων διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Νικαράγουα συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και βίας που προκάλεσαν περίπου 170 θανάτους στη χώρα.

propoli

Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την δημιουργία μιας επιτροπής αλήθειας, ενώ θα επιτραπεί η είσοδος σε ξένους ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 19 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα, επέβαλε περικοπές στα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθώς επίσης και σε αυτά της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι περικοπές αργότερα σταμάτησαν, ωστόσο οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και μετατράπηκαν σε αντι-κυβερνητικές με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους.

Τον περασμένο μήνα, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) επισκέφθηκε τη Νικαράγουα και στη συνέχεια δήλωσε ότι  έχουν σημειωθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών.

Είπε επίσης ότι οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας και οι ένοπλοι έχουν χρησιμοποιήσει αρκετή βία για να τις καταστείλουν.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας απέρριψε την έκθεση αυτή ως «προκατειλημμένη».

Οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από το 2007

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους  έγιναν η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Ντανιέλ Ορτέγκα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά το 2007, αν και οι φήμες θέλουν να έχουν διεισδύσει σε αυτές εγκληματίες και μέλη συμμοριών.

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Ορτέγκα είχε αμφισβητηθεί ελάχιστα από τους πολίτες, τόνισε ο ρεπόρτερ του BBC, Γουίλ Γκραντ και πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα θεωρείται πρώην αριστερός αντάρτης των Σαντινίστας, που βοήθησε ώστε να ανατραπεί η δικτατορία του Αναστάσιο Σομόζα στη δεκαετία του 1970.

Ωστόσο, οι επικριτές του κατηγορούν τον ίδιο και τη σύζυγό του, Ροζάριο Μουρίλο, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , ότι συμπεριφέρονται σαν δικτάτορες.

Πηγή: BBC

Loading