Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν στον Λευκό Οίκο»

Αίσθηση έχει προκαλέσει η συνέντευξη που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Κυριακής (14/9) και στην οποία δήλωσε ανοικτά ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν στον Λευκό Οίκο.

propoli

Όπως σχολιάζει το Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε μία εβδομάδα διαρκούς παρουσίας και συνεντεύξεων στα αμερικανικά ΜΜΕ, με τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη στην οποία παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν απομονωμένο, αλλά ισχυρό αρχιστράτηγο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ένοιωθα άνετα στην αρχή, παρά το γεγονός ότι ήταν λίγο σουρεαλιστικό να λέω ότι είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι πλέον γεγονός για τον καθένα», δήλωσε ο Τραμπ στην δημοσιογράφο Λέσλι Σταλ και στην εκπομπή «60 Minutes» του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Τώρα, νιώθω πρόεδρος των ΗΠΑ. Ναι έτσι νιώθω. Νιώθω όπως ο Αμερικανός πρόεδρος», τόνισε μεταξύ άλλων.

Φρουρείται στη διάρκεια των συναντήσεών του ο Τραμπ

Ωστόσο, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα, μεταξύ αυτών, ένα ανώνυμο άρθρο στην εφημερίδα NYT για μία «σιωπηρή αντίσταση» στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως επίσης και ένα δημοσίευμα σχετικά με την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν, να τον ηχογραφήσει, ενίσχυσαν την προσωπική του αίσθηση απομόνωσης, αλλά και παράνοιας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Δεν εμπιστεύομαι κανέναν στον Λευκό Οίκο. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας», είπε ο Τραμπ, αποκαλύπτοντας ότι συνήθως φρουρείται στη διάρκεια των συναντήσεων που έχει.

«Πάντα συνήθιζα να λέω ότι οι πιο σκληροί άνθρωποι είναι οι μεσίτες στο Μανχάταν κι άλλα πολλά. Τώρα λέω ότι είναι μωρά», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είναι ο πιο δόλιος και μοχθηρός κόσμος. Είναι δόλιος, γεμάτος ψέματα και απάτες. Κάνεις μία συμφωνία με κάποιον και είναι σαν να έχει συμφωνήσει με μία ομάδα ανθρώπων», δήλωσε ο Αμερικανός μεγιστάνας, αναφερόμενος στις αρνητικές συνθήκες καθημερινότητας που έχουν πλέον εδραιωθεί στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με τις διαρροές πληροφοριών και όσα κατά καιρούς δημοσιοποιούνται.

Πιεζόμενος από τη Σταλ να αναφέρει κάποιες αποφάσεις που έλαβε κατά τη διετή άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του και για τις οποίες έχει μετανιώσει, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησής του απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, στη στάση του για τα περιστατικά βίας στο Σάρλοτσβιλ της πολιτείας Βιρτζίνια τον Αύγουστο του 2017 ή στα σκάνδαλα που βαρύνουν αρκετά μέλη της κυβέρνησής του.

Τα… παράπονα από τα ΜΜΕ

Απεναντίας, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην αντιμετώπισή του από τα ΜΜΕ. «Ο Τύπος με αντιμετωπίζει τόσο άσχημα», ανέφερε, ενώ είπε πως θα έκανε πιο γρήγορες κινήσεις για να τερματίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά.

Διατηρώντας το κλίμα έντασης με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και του θετικού σχολιασμού των ιστορικών εχθρών της, ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την ως μία επιθετική ένωση χωρών «που συγκροτήθηκε προκειμένου να εκμεταλλευτεί εμπορικά τις ΗΠΑ». Παράλληλα, είπε ότι «κανείς δεν συμπεριφέρεται χειρότερα» από την ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading