Οι ηγέτες της ASEAN ενάντια στη Μιανμάρ για τη βία κατά των Ροχίνγκια

Η βία που ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ είναι «αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην ηγέτη της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

propoli

Ο Πενς καταδίκασε «τη βία και τις διώξεις» που έχουν υποστεί τα μέλη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ, στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με την Αούνγκ Σαν Σου Κι, τις οποίες παρακολούθησαν δημοσιογράφοι.

Ο Πενς είπε στην Αούνγκ Σαν Σου Κι ότι «ανυπομονεί να δει πρόοδο» ώστε οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους.

Υπό την απειλή του στρατού και των πολιτοφυλακών βουδιστών, περισσότερα από 720.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας στη Μιανμάρ, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι βουδιστές, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τον Αύγουστο του 2017. Τα θύματα αυτά μιας «γενοκτονίας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ζουν έκτοτε σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές.

Η φήμη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, που ήταν άλλοτε το σύμβολο του αγώνα κατά της δικτατορίας της Μιανμάρ, ως υπέρμαχος των ελευθεριών αμαυρώθηκε από την άρνησή της να καταδικάσει τη βία κατά των Ροχίνγκια.

Οι επικρίσεις του Πενς κατά την ετήσια σύνοδο κορυφής της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας εντείνουν τις πιέσεις προς την Αούνγκ Σαν Σου Κι, από την οποία η διεθνής Αμνηστία αφαίρεσε αυτήν την εβδομάδα το βραβείο της «Πρέσβειρας Συνείδησης» που της είχε απονείμει.

Ο ΟΗΕ ζήτησε την περασμένη Τρίτη από το Μπανγκλαντές να μην επαναπατρίσει αυτήν την εβδομάδα περισσότερους από 2.200 Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, καθώς η προοπτική της επιστροφής αυτής έσπειρε τον πανικό στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Κατά τη σύνοδο αυτή, ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο κάλεσε παράλληλα τους ηγέτες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ.

«Πιστεύω ότι η ASEAN προτίθεται να βοηθήσει την κυβέρνηση της Μιανμάρ να δημιουργήσει μια ευνοϊκή κατάσταση στην πολιτεία Ραχίν στην οποία να γίνεται σεβαστή αδιακρίτως η ελευθερία κινήσεων και να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς», δήλωσε αργά την Τρίτη το βράδυ.

Ο Ουιντόντο επισήμανε ότι η κρίση των Ροχίνγκια εγείρει ανησυχίες και μείωσε δραματικά την παγκόσμια εμπιστοσύνη και πρόσθεσε ότι αν η κρίση συνεχιστεί, θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο ιδιαίτερα στη Μιανμάρ και γενικότερα στην ASEAN.

Τα σχόλια αυτά τα έκανε σε δημοσιογράφους κατά την 33η σύνοδο κορυφής της ολομέλειας της ASEAN που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

Την ηγέτη της Μιανμάρ επέκρινε επίσης δριμύτατα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχάτιρ Μοχάμαντ, λέγοντας στο περιθώριο της συνόδου ότι «προσπαθεί να υπερασπιστεί αυτό που είναι αδύνατο να υπερασπιστεί κάποιος».

Ο 93χρονος ηγέτης δήλωσε εξάλλου «πολύ απογοητευμένος» από την αποτυχία της Σου Κι να υπερασπιστεί τους Ροχίνγκια. «Κάποιος που έχει κάνει φυλακή δεν θα έπρεπε να προκαλεί τόσο πόνο και δεν θα έπρεπε να τον προκαλεί στους δυστυχείς», σημείωσε για να καταλήξει: «Όμως φαίνεται ότι η Αούνγκ Σαν Σου Κι προσπαθεί να υπερασπιστεί αυτό που είναι αδύνατο να υπερασπιστεί κάποιος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading