Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

«Φωτιές άναψε» η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

propoli

Ως αιτία της συγκεκριμένης απόφασης, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι «καμιά άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η Χέιλι.

«Λαθεμένη» χαρακτήρισε την απόφαση η Ρωσία

Από την πλευρά της ρωσικής ηγεσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε λαθεμένη την απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση, υποστηρίζοντας ότι αυτή της η ενέργεια έπληξε την αξιοπιστία της στο τομέα των εγγυήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα η Ζαχάροβα, άσκησε σκληρή κριτική σε αυτή την απόφαση, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για έναν τετριμμένο, αυθάδη κυνισμό των Aμερικανών συναδέλφων, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να παραδεχθούν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα τους ως προς την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότι διαρκώς προσπαθούν να επιβάλουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα στο Συμβούλιο, στο οποίο όπως υπογραμμίζουν δεν έχουν θέση οι κακοήθεις παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δυσαρέσκεια και από την ΕΕ

Σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση, η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ωστόσο η συγκεκριμένη «απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό».

Loading