Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η ΕΕ θα βάλει τέλος στην κατασκευή του Nord Stream-2

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπλοκάρει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο οποίος σχεδιάζεται ότι θα τροφοδοτεί με ενέργεια μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

propoli

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο πλαίσιο του Ατλαντικού Συμβουλίου, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Σάντρα Ούντκιρκ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ΕΕ θα αναστείλει τις εργασίες δημιουργίας του αγωγού, καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της για ενεργειακή ανεξαρτησία.

«Δεν θεωρώ, ότι το έργο μπορεί να θεωρηθεί τετελεσμένο. Θεωρώ ότι διαθέτει ακόμη εργαλεία, για να το σταματήσει, να το αναστείλει, ή να το τροποποιήσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Δεν θα ήθελα να πω ότι οι κυρώσεις είναι το τελευταίο εργαλείο» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ούντκιρκ.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αγωγός που σχεδιάζεται ως επέκταση του αρχικού μέχρι στιγμής έχει ετήσια δυναμικότητα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά η ικανότητά του σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2019, με την τοποθέτηση δύο επιπλέον γραμμών.

Παρόλα αυτά, εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Gazprom, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή μόνο 22,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Loading