«Οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά και όχι το καθεστώς του Ιράν»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ, ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον, ανέφερε ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι η αλλαγή του καθεστώτος του Ιράν αλλά η αλλαγή της συμπεριφοράς του.

propoli

Στην συνέντευξή του, ο Τζον Μπόλτον αναφέρθηκε τόσο στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, επαναφέροντας τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, όσο και στις διαδηλώσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

«Για να είμαστε σαφείς, η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν δεν αποτελεί αμερικανική πολιτική , αλλά αυτό που θέλουμε είναι μια ριζική αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του Ιράν», είπε.

Ο Μπόλτον απέδωσε τις διαδηλώσεις στη μακρόχρονη κακοδιαχείριση της οικονομίας από την Τεχεράνη, κακοδιαχείριση η οποία, όπως είπε, είχε αποτέλεσμα να «εξασθενήσουν» τα αποτελέσματα της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Είπε πως οι διαδηλώσεις δεν οργανώθηκαν και δεν ήταν αποτέλεσμα «συνωμοσίας».

Αφότου καταγγέλθηκε η συμφωνία, επανήλθαν οι αμερικανικές κυρώσεις και «ξανάπεσε ο πέλεκυς» στο Ιράν, «είδαμε βαθιά αρνητικά αποτελέσματα στο Ιράν, ακόμη πιο σκληρά, πιστεύω, απ΄ό,τι είχαμε προβλέψει», είπε ο Μπόλτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για μια συμφωνία με το ιρανικό καθεστώς, αλλά αν το τελευταίο δεν συμμορφωθεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις, εκείνες θα ασκήσουν «τη μέγιστη πίεση στο Ιράν ώστε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε ο Τζον Μπόλτον.

Loading