Οι ΗΠΑ μείωσαν την οικονομική βοήθεια σε τρεις χώρες

Η αμερικανική οικονομική βοήθεια που χορηγείται στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, τρεις κεντροαμερικάνικες χώρες πολλοί πολίτες των οποίων επιλέγουν να μεταναστεύσουν για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια, είχε ήδη μειωθεί κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, καταδεικνύουν δεδομένα που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από δημόσιους οργανισμούς και μια ΜΚΟ στις ΗΠΑ.

propoli

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να διακόψει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, εν είδει αντιποίνων διότι άφησαν να περάσει ένα «καραβάνι» χιλιάδων μεταναστών, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μεξικό και προσπαθεί να φθάσει στην επικράτεια της χώρας του.

Η βοήθεια αυτή είχε ωστόσο στόχο, μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες αυτών των χωρών να μείνουν στις πατρίδες τους, με τη χρηματοδότηση κυρίως προγραμμάτων τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και περιορισμού της βίας.

Η αμερικανική οικονομική βοήθεια, που ανερχόταν αθροιστικά σε 750 εκατομμύρια δολάρια, μειώθηκε την περασμένη χρονιά σε 655 εκατομμύρια. Το 2018, η μείωση της βοήθειας συνεχίστηκε, με το ποσό να πέφτει στα 615 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε μια ΜΚΟ με έδρα την Ουάσινγκτον, η WOLA.

Ονδούρα

Στην Ονδούρα, από την οποία προέρχεται μεγάλο μέρος των μεταναστών που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, η αμερικανική βοήθεια ανήλθε σε 209,2 εκατομμύρια δολάρια το 2016, πριν μειωθεί στα 181,7 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά.

Η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι αμελητέα για τη χώρα αυτή, ο κρατικός προϋπολογισμός της οποίας για το 2018 που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο ανερχόταν σε 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 68% των 9,1 εκατομμυρίων πολιτών της Ονδούρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, κατά το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας. Ο δείκτης των 43 ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο της Βίας, σημαίνει πως η Ονδούρα παραμένει ακόμη μια από τις πλέον επικίνδυνες στην υφήλιο.

Γουατεμάλα

Στη Γουατεμάλα, η αμερικανική οικονομική βοήθεια μειώθηκε από 254,3 εκατομμύρια δολάρια το 2016 στα 177,8 το 2017, σύμφωνα με τη WOLA.

Ο προϋπολογισμός της Γουατεμάλας (16,5 εκατ. κάτοικοι) ανήλθε το 2018 σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 60% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, κατά τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με 4.410 ανθρωποκτονίες να καταμετρώνται το 2017 από την αστυνομία, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε σε 26,1 ανά 100.000 κατοίκους.

Ελ Σαλβαδόρ

Με 6,2 εκατ. κατοίκους, το Σαλβαδόρ έλαβε την περασμένη χρονιά 149 εκατομμύρια δολάρια ως αμερικανική οικονομική βοήθεια (έναντι 153,1 εκατ. το 2016). Ο κρατικός προϋπολογισμός ανερχόταν λίγο πάνω από τα 5,4 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο για τη φορολογική διαφάνεια.

Περίπου το 33% των νοικοκυριών στο Ελ Σαλβαδόρ κατατασσόταν το 2017 κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών την περασμένη χρονιά έφθασε τις 21,6 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τις στατιστικές της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading