Πηγή Photo: AP

Οι πρώτες δηλώσεις της Γιούλια Σκριπάλ μετά το εξιτήριο

Η Γιούλια Σκριπάλ, η οποία δηλητηριάστηκε μαζί με τον πρώην κατάσκοπο πατέρα της, σε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα, μίλησε για πρώτη φορά σήμερα αναφερόμενη στο γεγονός τονίζοντας ότι είναι τυχερή που είναι ζωντανή αν και η θεραπεία της ήταν αργή και επίπονη.

propoli

Η 33χρονη Σκριπάλ και ο 66χρονος πατέρας της Σεργκέι, πέρασαν αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, αφού βρέθηκαν δηλητηριασμένοι στην αγγλική πόλη Σαλσπμπερι στις 4/3.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση με στρατιωτικό νευροτοξικό παράγοντα, μια κατηγορία που η Ρωσία αρνείται επίμονα. Μάλιστα το γεγονός πυροδότησε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, επιπέδου Ψυχρού Πολέμου συμπεριλαμβανομένης και της απέλασης εκατοντάδων διπλωματών και από τις δύο πλευρές.

Η Γιούλια πήρε εξιτήριο από ένα τοπικό νοσοκομείο τον περασμένο μήνα, ενώ ο πατέρας της την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο είχαν μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία προκειμένου να προστατευτούν.

“Τυχεροί που ζήσαμε από την απόπειρα δολοφονίας”

«Είμαστε τόσο τυχεροί που επιζήσαμε από αυτή την απόπειρα δολοφονίας» τόνισε χαρακτηριστικά η 33χρονη και πρόσθεσε: «Η θεραπεία ήταν αργή και εξαιρετικά επώδυνη. Δεν θέλω να περιγράψω με λεπτομέρειες, αλλά η διαδικασία ήταν και καταθλιπτική».

Ο Σεργκέι Σκριπάλ είναι πρώην αξιωματικός της Ρωσίας, ο οποίος καταδικάστηκε για κατασκοπεία στη Βρετανία πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων το 2010. Ζούσε ήσυχα στην καθεδρική πόλη Σαλσμπερι, 145 μίλια νοτιοδυτικά του Λονδίνου, όταν δέχθηκε την επίθεση.

Η Βρετανία θεώρησε ότι η Ρωσία δηλητηρίασε του Σκριπάλ με έναν νευροτοξικό παράγοντα που σχεδιάστηκε στη Σοβιετική Ένωση και ονομάστηκε Νόβισοκ. Η Μόσχα από την άλλη πλευρά κατηγορεί την Βρετανία ότι δεν παρέσχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ότι παραβίασε ρωσικά αιτήματα για πληροφορίες.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βρετανία, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για απαγωγή των Σκριπάλ και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μη χορηγώντας στη Ρωσία προξενική πρόσβαση στις έρευνες.

Η Γιούλια Σκριπάλ πάντως τονίζει ότι «μακροπρόθεσμα ελπίζω να επιστρέψω και πάλι στην πατρίδα μου. Είμαι ευγνώμων για την βοήθεια από την πλευρά της ρωσικής πρεσβείας αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιθυμώ να επωφεληθώ από αυτές».

Και προσθέτει: «Επίσης θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα και στην προηγούμενη δήλωσή μου, ότι δεν κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μένα και τον πατέρα μου. Μόνο εμείς για τον εαυτό μας».

Πηγή: Associates Press

Loading