Οριακό το προβάδισμα του «Ναι» στα Σκόπια

Λίγες ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και είναι πολύ έντονη η κινητικότητα στη γείτονα χώρα.

propoli

Παρόλα αυτά και παρά τις πιέσεις από τη Δύση, οι Σκοπιανοί δε φαίνεται να έχουν πειστεί πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να επικυρωθεί και να προχωρήσει.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας η θετική ψήφος συγκεντρώνει οριακό προβάδισμα.

Συγκεκριμένα στην έρευνα της «Market Vision» για λογαριασμό της ιστοσελίδας «MKD.mk», το 51,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ το 48,9% αναμένεται να ψηφίσει «όχι».

Η δημοσκόπηση αντικατοπτρίζει και τις μεγάλες εθνοτικές διαφορές της γειτονικής χώρας, καθώς υπέρ της συμφωνίας τάσσεται μόλις το 33,5% των Σλαβομακεδόνων, ενώ το 66,5% τάσσεται εναντίον.

Από την πλευρά τους, οι Αλβανόφωνοι στηρίζουν τη συμφωνία σε ποσοστό της τάξης του 95%.

Η διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών θα πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Ακόμα και σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», η επικύρωση της συμφωνίας προϋποθέτει και την αλλαγή του Συντάγματος, η οποία απαιτεί θετική ψήφο από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από τουλάχιστον 80 από τους 120 βουλευτές.

Εκστρατεία πειθούς από τη Δύση

Στα Σκόπια μετέβη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, για να στηρίξει το «ναι». Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της πΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Εν τω μεταξεί, σε αντίθεση, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο οποίος δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τη Ρωσία, οι δυτικοί προειδοποιούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκινά την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πρώτο σταθμό τα Σκόπια και τελευταίο την Αθήνα. Εξάλλου, δεν χωράει αμφιβολία ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει τεράστια σημασία για τη Δύση και αυτό αποτυπώνεται στο κύμα επισκέψεων και παρεμβάσεων.

Ο Ζόραν Ζάεφ κράτησε αποστάσεις από τις καταγγελίες αυτές, επιχειρώντας να μην συμβάλει στην κλιμάκωση του διχασμού τονίζοντας ότι «δε διαθέτει αποδείξεις για παρέμβαση της Ρωσίας.

Εκτός από την εμπλοκή Δύσης και Ρωσίας, δημοσιεύματα εμπλέκουν και τη Κίνα, η οποία υποτίθεται ότι θέλει να χτίσει το νέο δρόμο του Μεταξιού «κι ότι ο μόνος τρόπος για τη Δύση να σταματήσει αυτόν τον δρόμο είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση στα Βαλκάνια».

Loading