Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Πούτιν να ασκήσει επιρροή στους αυτονομιστές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του “εκτάκτως”, να ασκήσει επιρροή στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για να σταματήσει μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, η οποία σηματοδοτήθηκε από τον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών.

“Του είπα ότι αυτό δεν μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη. Και του ζήτησα να ασκήσει την επιρροή του ώστε αυτοί (οι αυτονομιστές) να σταματήσουν να σκοτώνουν τους πολίτες μας”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Αυτά δεν είναι παιχνίδια”, σημείωσε.

propoli

Τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Τρίτη από επίθεση φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό από τότε που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο εβδομάδες μια νέα εκεχειρία.

Λέγοντας ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τον Πούτιν, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος του υποσχέθηκε κάτι, λεπτομέρειες για το οποίο θα δημοσιοποιηθούν αργότερα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι στη συνέχεια τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι επιθυμεί επίσης να μιλήσει προσεχώς με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για να διοργανώσουν μια “έκτακτη συνάντηση” μεταξύ των τριών ηγετών.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε παράλληλα ότι ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων στις εμπόλεμες ζώνες και σημείωσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή γέφυρας στο σημείο ελέγχου του Στάνιτσα Λουγκάνσκ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των περιοχών των αυτονομιστών και της Ουκρανίας.

Από τον Απρίλιο του 2014 σχεδόν 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία στην σύγκρουση που ξέσπασε με τους φιλορώσους αυτονομιστές μετά την λαϊκή εξέγερση στην Μαϊντάν, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση της φιλορωσικής κυβέρνησης του Κιέβου. Στη συνέχεια ακολούθησε η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από την Μόσχα.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κάτι το οποίο η Ρωσία διαψεύδει. Μετά τις συμφωνίες του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015, μειώθηκε η ένταση των μαχών, αλλά εξακολουθούν να έχουν θύματα.
Ο θάνατος των τεσσάρων στρατιωτών οδήγησε τον Ζελένσκι να παροτρύνει για την επανάληψη των συνομιλιών για να δοθεί μια ειρηνική λύση στην σύγκρουση.

Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από τον Ζελένσκι να μεσολαβήσει ώστε να σταματήσει ο ουκρανικός στρατός να βάλλει κατά του Ντονμπάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, να μεσολαβήσει ώστε ο ουκρανικός στρατός να σταματήσει να βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ντονμπάς, από τα πυρά του οποίου χάνουν την ζωή τους άμαχοι, αναφέρει  ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε ζητήματα διευθέτησης της κατάστασης στην νοτιοανατολική Ουκρανία , δόθηκε έμφαση στην σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης του καθεστώτος εκεχειρίας που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου καθώς και της απομάκρυνσης  δυνάμεων και εξοπλισμού από την γραμμή διαχωρισμού.

Οι Πούτιν και Ζελένσκι συμφώνησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με την ανταλλαγή ατόμων που κρατούνται στις δύο χώρες. Παράλληλα οι δύο ηγέτες, επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μίνσκ περιλαμβάνοντας και τις νομικές πλευρές που αφορούν την εκχώρηση ειδικού καθεστώτος στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Οι Πούτιν και Ζελένσκι συζήτησαν επίσης τις προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας».

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading