Ο Μακρόν καταδικάζει τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών» στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Ελιζέ.

propoli

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης στους συνομιλητές του την «αποδοκιμασία της Γαλλίας» όσον αφορά «την αμερικανική απόφαση να ανοίξει πρεσβεία (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Ιερουσαλήμ», και τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της πόλης «δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο ανάμεσα στα μέρη, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης» υπό την αιγίδα «της διεθνούς κοινότητας».

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Ελιζέ, «υπογράμμισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ειρήνη και στην ασφάλεια», ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε «την προσήλωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην πάγια γαλλική θέση υπέρ μιας λύσης δύο Κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν πλάι-πλάι με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα».

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιους τη Δευτέρα και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που σήμανε την υλοποίηση μιας από τις πλέον αμφιλεγόμενες υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Επρόκειτο για την πλέον πολυαίμακτη ημέρα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση από το καλοκαίρι του 2014 και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μακρόν είχε συνδιαλέξεις «με το βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, προστάτη κατά την παράδοση των Αγίων Τόπων της Ιερουσαλήμ» και «με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς», ενώ θα έχει επίσης μια συνδιάλεξη σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Αναφερόμενος στην «έντονη ανησυχία της Γαλλίας για την κατάσταση στη Γάζα, στην Ιερουσαλήμ και στις παλαιστινιακές πόλεις», ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για «το μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα (χθες Δευτέρα) και τις τελευταίες εβδομάδες» και «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών».

«Απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αξιωματούχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση» και να φροντίσουν να υπάρξει «αποκλιμάκωση» ενώ «επέμεινε στην ανάγκη οι διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί τις επόμενες ημέρες», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading