Ο Μπόντναρ νικητής του βραβείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Rafto

Νορβηγικό ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα τίμησε την Πέμπτη με το ετήσιο βραβείο του τον Πολωνό δικηγόρο Άνταμ Μπόντναρ και την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών της οποίας είναι επικεφαλής για το έργο τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της ανεξαρτησίας των δικαστών στην Πολωνία.

propoli

Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που έγιναν από την εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, όπως η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκάλεσαν τη Δευτέρα προσφυγή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως αποτελεί παραβίαση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων σε χώρα μέλος της.

To Rafto Foundation της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως ο Άνταμ Μπόντναρ, 41 ετών, και το Γραφείο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην Πολωνία επελέγησαν για «τη σημαντική στάση που τήρησαν μπροστά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Πολωνία».

«Αφότου το Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2015 στην Πολωνία, το κόμμα χρησιμοποίησε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο για να υιοθετήσει νόμους που περιορίζουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και συγκεντρώνουν τις κρατικές εξουσίες», ανακοίνωσε το ίδρυμα Rafto που απονέμει το ομώνυμο βραβείο.

«Νέοι νόμοι δίνουν στην κυβέρνηση τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και επιβάλλουν αυστηρά όρια στην ελευθερία της πληροφόρησης και στο πολιτικό λόμπινγκ. Τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων αγνοήθηκαν επανειλημμένα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπόντναρ έχει αναδειχθεί «σε συνήγορο της δημοκρατίας, υπερασπιστή των μειονοτήτων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπογραμμίζει το ίδρυμα.

«Ο Άνταμ Μπόντναρ υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο θεσμός του ανεξάρτητου όμπουντσμαν (συνήγορου του πολίτη) στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Πολωνία (και άλλες χώρες) όπου τέτοια πρόσωπα και θεσμοί δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις», προσθέτει.

Τέσσερις προηγούμενοι τιμηθέντες με το Rafto , η Αούνγκ Σαν Σου Κι της Μιανμάρ, ο Ζοζέ Ράμος-Χόρτα του Ανατολικού Τιμόρ, ο Κιμ Ντάε-γιουνγκ της της Νότιας Κορέας και η Σιρίν Εμπαντί του Ιράν, αργότερα τιμήθηκαν και με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 5 Οκτωβρίου στο Όσλο.

Ο Μπόντναρ, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ίδρυμά του, αναφέρει πως το βραβείο καταδεικνύει την αναγνώριση των πολωνικών θεσμών της κοινωνίας των πολιτών.

«Το βραβείο δεν είναι απλώς ένα βραβείο για τη δουλειά μου και τον θεσμό, αλλά κυρίως μια στήριξη από την κοινότητά σας προς την πολωνική κοινωνία των πολιτών, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους δικαστές και τους δικηγόρους που μάχονται για το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, τον πλουραλισμό και την προστασία των μειονοτήτων στην Πολωνία», δήλωσε.

Ως δημόσιος λειτουργός ο Μπόντναρ δεν μπορεί να δεχθεί το χρηματικό έπαθλο των 20.000 δολαρίων που συνοδεύει το βραβείο, έτσι θα δωριστεί σε πολωνικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading