Ο Ουκρανός πρόεδρος διέταξε την επιβολή στρατιωτικού νόμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αποφάσισε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, μετά το περιστατικό που συνέβη με τη Ρωσία, στη χερσόνησο της Κριμαίας.

propoli

Το συγκεκριμένο μέτρο επρόκειτο να ισχύσει για μια περίοδο 60 ημερών, ενώ η απόφαση αναρτήθηκε μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του Ουκρανού προέδρου.

Ωστόσο, Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν αργότερα την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, αλλά διάρκειας 30 ημερών και σε περιοχές της χώρας που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία.

Επίσης ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Η ψηφοφορία ήρθε έπειτα από τη σύλληψη τριών Ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία την Κυριακή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα, δήλωσε πως ήθελε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (28/11), αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Χθες η Ρωσία πυροβόλησε και συνέλαβε τρία μικρά πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, προκαλώντας μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Loading