Ο στρατός του Ισραήλ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή πλευρά του Γκολάν

Το Ισραήλ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες που έφυγαν από την επαρχία Ντεράα στη νοτιοδυτική Συρία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός χθες (Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018).

propoli

Στη διάρκεια της νύκτας τόνοι τροφίμων, κυρίως για βρέφη, ρούχα καθώς και φάρμακα εστάλησαν στους εκτοπισμένους που έχουν εγκατασταθεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο η βοήθεια μεταφέρθηκε στο συριακό έδαφος.

Το Ισραήλ έχει υπό την κατοχή του από το 1967 ένα μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν στα σύνορα με τη Συρία.

Σύροι άμαχοι, 120.000 σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ντεράα από τις 19 Ιουνίου, οπότε ο φιλοκυβερνητικός στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας.

Η Ντεράα βρίσκεται κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν και τα σύνορα με την Ιορδανία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χιλιάδες άμαχοι έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων.

«Δεκάδες χιλιάδες Σύροι άμαχοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ (…) Τους προσφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς τους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στο συριακό Γκολάν, συνεχίζοντας παράλληλα την πολιτική μας της μη παρέμβασης στη συριακή κρίση» τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός προσθέτει ότι παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις στη νότια Συρία και προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια (…) Δεν θα επιτρέψουμε στους Σύρους να εισέλθουν στο Ισραήλ και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας».

Νωρίτερα χτες ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εμποδίσει την είσοδο στο έδαφός του προσφύγων που φεύγουν από τη Συρία.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο προσφύγων από τη Συρία στο Ισραήλ. Στο παρελθόν το έχουμε αποτρέψει» σχολίασε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 102FM του Τελ Αβίβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading