Ο συριακός στρατός κατέλαβε τη στρατηγική πόλη Μάνμπιτζ

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την είσοδό του στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μάνμπιτζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, λίγο μετά την έκκληση για βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων που φοβούνται μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση στην περιοχή.

propoli

Η έκκληση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, και βασικού τους συμμάχου, για την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού έκανε την ανακοίνωση της εισόδου των δυνάμεων της Δαμασκού στην Μάνμπιτζ από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι η συριακή σημαία κυματίζει στην πόλη-κλειδί που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

«Καλούμε τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, κυρίως στην Μάνμπιτζ και να προστατεύσουν αυτές τις περιοχές κατά της τουρκικής εισβολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση των YPG, που είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του κουρδο-αραβικού συνασπισμού.

Η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό έδαφος, είναι εχθρική προς τις YPG εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί «θετική» την είσοδο του συριακού στρατού στο Μάνμπιτζ, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης».

Φυσικά, αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης. Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων… συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε στην Μόσχα την διεξαγωγή συνομιλιών για την Συρία με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στις αρχές του 2019, την ώρα που η Ουάσιγκτον προετοιμάζει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Είναι η σειρά μας να υποδεχθούμε την συνάντηση κορυφής των τριών εγγυητριών χωρών με την συμμετοχή του Ιρανού, του τούρκου προέδρου και του δικού μας. Συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί κοντά στην πρώτη εβδομάδα του έτους. Θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα των προέδρων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Η συνάντηση κορυφής εντάσσεται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, στην οποία συμμετέχουν από τον Ιανουάριο 2017, απουσία της Ουάσιγκτον, εκπρόσωποι της Δαμασκού και μία αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν, συμμάχων της Δαμασκού, και της Τουρκίας, συμμάχου των Σύρων ανταρτών.

Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα υποσκέλισε τις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, που δεν έδωσαν λύση σε έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 350.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο 2011. Όμως ούτε η διαδικασία της Αστάνα έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταλήξει σε οριστική επίλυση της σύρραξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading