Υποψήφιος του Κρεμλίνου εξελέγη κυβερνήτης

Ο υποψήφιος του Κρεμλίνου κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη για τη θέση του κυβερνήτη, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, την ώρα που η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκλογικές νοθείες.

“Ο Αλεξάντερ Μπεγκλόφ, ο υπηρεσιακός κυβερνήτης, έλαβε 64,57% των ψήφων”, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων.
Ο φιλοκυβερνητικός υποψήφιος, ο οποίος είχε διοριστεί προσωρινός κυβερνήτης της πόλης πέρυσι, είχε να αντιμετωπίσει στις εκλογές αυτές μόνον δύο κι όχι πολύ γνωστούς υποψηφίους, τους Ναντέζντα Τιχόνοβα και Μιχαήλ Αμόσοφ, οι οποίοι εξασφάλισαν αντίστοιχα 16,84% και 15,93% των ψήφων.

propoli

Ο κύριος αντίπαλός του, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος και γνωστός κινηματογραφιστής Βλαντίμιρ Μπόρτκο, αποσύρθηκε από την κούρσα μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, λέγοντας ότι “το παιγνίδι ήταν στημένο”.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε εξάλλου πολλές νοθείες στην Αγία Πετρούπολη, ενώ χθες Κυριακή κινήματα της αντιπολίτευσης έδωσαν στη δημοσιότητα δηλώσεις από συνεντεύξεις που πήραν από ψηφοφόρους, οι οποίοι έλεγαν ότι τους πλήρωσαν για να ψηφίσουν ή εικόνες από το παραγέμισμα καλπών. Την ίδια ώρα και το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές αυξήθηκε ξαφνικά σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

“Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει από την πίσω πόρτα τον Αλεξάντερ Μπεγκλόφ. Είναι προφανές ότι δεν επρόκειτο για εκλογές, αλλά για φάρσα”, δήλωσε στο AFP ο Μπόρις Βισνέφσκι, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γιάμπλοκο. Ο Βισνέφσκι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αντιπολιτευόμενους στην Αγία Πετρούπολη, αλλά οι αρχές δεν ενέκριναν την υποψηφιότητά του.

Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες σε όλη τη χώρα οι Ρώσοι καλούνταν να εκλέξουν και τους κυβερνήτες 16 περιφερειών. Η Αγία Πετρούπολη ήταν μαζί με τη Μόσχα οι δύο πόλεις στις οποίες η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές αυτές είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολεμική.

Στη Μόσχα όπου από τον Ιούλιο γίνονταν διαδηλώσεις σε διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία πολλών υποψηφίων της αντιπολίτευσης, το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία υπέστη πλήγμα καθώς έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του στο τοπικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν συνολικά προσωρινά αποτελέσματα.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading