Ο φυλακισμένος κινηματογραφιστής Σεντσόφ μεταφέρθηκε στη Μόσχα

Ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία, μετήχθη στη Μόσχα από την απομακρυσμένη φυλακή όπου κρατούνταν στον ρωσικό Μεγάλο Βορρά, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Interfax, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για την παράδοσή του στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων.

«Μετήχθη στη Μόσχα στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής (κρατουμένων) που βρίσκεται σε εξέλιξη», διαβεβαίωσε μια «καλά ενημερωμένη» πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.

propoli

Στα τέλη Ιουλίου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στη Ρωσία να ανταλλαγεί ο Όλεγκ Σεντσόφ με τον ουκρανορώσο δημοσιογράφο Κίριλ Βισίνσκι, ο οποίος δικάζεται στο Κίεβο για «εσχάτη προδοσία».

Σε απάντηση, η αντιπρόσωπος του Κρεμλίνου για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε πως ο Βισίνσκι «αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε ανταλλαγή», εκτιμώντας πως πρέπει να απελευθερωθεί «χωρίς κανέναν όρο».

Χθες, Τετάρτη, η Ουκρανία απελευθέρωσε υπό όρους τον Κίριλ Βισίνσκι. Αυτή η απόφαση της ουκρανικής δικαιοσύνης, που προκάλεσε έκπληξη, ελήφθη τη στιγμή που το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν για την ενδεχόμενη ανταλλαγή δεκάδων φυλακισμένων στις δύο χώρες.

Μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν τις τελευταίες εβδομάδες πως αυτή η ανταλλαγή, η πρώτη εδώ και χρόνια, μπορεί να πραγματοποιηθεί από τώρα μέχρι το τέλος Αυγούστου και να περιλάβει τους 24 ουκρανούς ναύτες που κρατούνται στη Ρωσία έπειτα από ένα ναυτικό επεισόδιο τον περασμένο Νοέμβριο στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Όλεγκ Σεντσόφ συνελήφθη τον Μάιο 2014 στην Κριμαία έπειτα από διαμαρτυρίες κατά της προσάρτησης αυτής της χερσονήσου από τη Μόσχα. Η περίπτωσή του είναι η πιο γνωστή ανάμεσα σ’ εκείνες των δεκάδων Ουκρανών που κρατούνται στη Ρωσία και θεωρούνται από το Κίεβο «πολιτικοί κρατούμενοι».

Καταδικασμένος σε 20 χρόνια κάθειρξη για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων» στη Ρωσία έπειτα από μια δίκη, την οποία η μκο Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «σταλινική», αυτός ο 43χρονος σκηνοθέτης κρατείται σε μια φυλακή στον ρωσικό Μεγάλο Βορρά. Η Ουκρανία, οι Δυτικοί και πολυάριθμες διασημότητες έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Ο Κίριλ Βισίνσκι, 52 ετών και πρώην επικεφαλής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti στην Ουκρανία, συνελήφθη από την πλευρά του τον Μάιο του 2018 στο Κίεβο και σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία», αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη 15 ετών. Η σύλληψή του καταγγέλθηκε έντονα από τη Μόσχα.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading