Σοκ και δέος από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Σοκ και μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσει σε όλον τον κόσμο η πυρκαγιά που για 8,5 ώρες έκαιγε την Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων.

propoli

Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας είναι ανυπολόγιστη, με την αποτίμηση βεβαίως να γίνεται μόλις κατασβήσουν και οι τελευταίες μικρές εστίες που έκαιγαν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ενα από τα σύμβολα της Γαλλίας και του Παρισιού σώθηκε από ολική καταστροφή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες περισσότερων από 400 πυροσβεστών, αν και υπήρξαν απώλειες.

Από την τρομακτική φωτιά κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον έναν πύργο. Οσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος της οροφής του ναού πρέπει να σημειωθεί ότι είναι κατεστραμμένος.

Μετέφεραν τα έργα τέχνης

Σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα κυριολεκτικά οι πυροσβέστες αλλά και οι αστυνομικοί κατάφεραν να μεταφέρουν έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες τον ναό.

Πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι τα αυθεντικά, σπαράγματα του θείου δράματος, όπως ένα κομμάτι από το τίμιο ξύλο, ένα καρφί από τον σταυρό του Ιησού, καθώς και ο ακάνθινος στέφανος, αντικείμενο λατρείας για τους πιστούς επί 16 αιώνες.

Παρόλα αυτά και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα.

Loading