«Παράλογο να κατηγορείται η Μόσχα για ψέματα σχετικά με τους Σκριπάλ»

Το να κατηγορείται η Ρωσία για ψέματα μετά τη συνέντευξη των δύο ανδρών που το Λονδίνο υποπτεύεται ότι ήταν οι Ρώσοι πράκτορες που δηλητηρίασαν τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του στην Αγγλία είναι «παράλογο», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

propoli

«Το να κατηγορείται η Ρωσία για ψέματα μετά τις δηλώσεις των δύο Ρώσων πολιτών είναι παράλογο. Είναι απλοί πολίτες. Δεν έχουν καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους καθώς το Λονδίνο έκανε λόγο μετά τη συνέντευξη για «ψέματα» και «προσβολή της νοημοσύνης».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι «δεν είναι πολύ πιθανό» ο Βλαντίμιρ Πούτιν να παρακολούθησε τη συνέντευξη των Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ, που κατηγορούνται από το Λονδίνο ότι είναι πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) αλλά παρουσίασαν τους εαυτούς τους ως απλούς τουρίστες που βρίσκονταν κατά τύχη στο Σάλσμπερι την ημέρα της δηλητηρίασης.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ρωσία θα δεχόταν ο Ρουσλάν Μποσίροφ και ο Αλεξάντρ Πετρόφ να μεταβούν στη Βρετανία για να ανακριθούν, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν γνωρίζουμε» αν οι Βρετανοί θέλουν να τους ανακρίνουν ή όχι.

«Χωρίς αμφιβολία αν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί από τη ρωσική πλευρά σε αυστηρή συμφωνία με τη ρωσική νομοθεσία».

«Δεν παραβίασαν κανέναν νόμο στο ρωσικό έδαφος και δεν γνωρίζουμε επισήμως αν παραβίασαν κάποιον νόμο οπουδήποτε στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή, που έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο, που αρνείται κάθε ανάμιξη, και τη Δύση.

Οι Σκριπάλ επιβίωσαν από τη δηλητηρίαση, καθώς και ένας αστυνομικός που μολύνθηκε όταν τους βοήθησε. Τον Ιούνιο, άλλοι δύο άνθρωποι μολύνθηκαν από την ίδια ουσία, τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Η Ντον Στέρτζες, μια 44χρονη μητέρα τριών παιδιών, νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση και απεβίωσε στις 8 Ιουλίου. Ο σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικές ημέρες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading