Το Ιράν καταχώρισε τις ΗΠΑ ως «παράνομο καθεστώς»

Σε μια απόφαση ρήξης προχώρησε η Τεχεράνη μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να θέσει τέλος στη Συνθήκη Φιλίας του 1955 μεταξύ των δύο χωρών, καταχωρίζοντας την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτών, ως «παράνομο καθεστώς».

propoli

Σημειώνεται πως η απόφαση της ηγεσίας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε ακύρωση της συγκεκριμένη συνθήκης, ήρθε μετά την ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο επέβαλλε στην Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια ή στην ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, να θέσει τέλος στην Συνθήκη Φιλίας, που μετρά ήδη 63 χρόνια ισχύς.

«Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την αμερικανο-ιρανική συνθήκη, αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο  τους διέταξε να σταματήσουν να παραβιάζουν αυτή τη συνθήκη, τιμωρώντας τον λαό του Ιράν. Παράνομο καθεστώς», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Πομπέο από την πλευρά του, χαρακτήρισε «ήττα για το Ιράν» την απόφαση του Δικαστηρίου παρόλο που διέταξε τις ΗΠΑ να αναστείλουν τις κυρώσεις εις βάρος ανθρωπιστικών αγαθών, καθώς η δικαστική απόφαση «δικαίως απέρριψε όλους τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ιράν» να αναστείλει ευρύτερα τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Loading