Παραιτείται ο επικεφαλής της Oxfam λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο γενικός διευθυντής της Oxfam της Μεγάλης Βρετανίας, Μαρκ Γκόλντρινγκ, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του σεξουαλικού σκανδάλου στην Αϊτή, προκειμένου να έρθει φρέσκος αέρας στην ΜΚΟ.

propoli

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, είχε ξεσπάσει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο στην Αϊτή, στο οποίο εμπλέκονταν μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης, μετά τον σεισμό που είχε ξεσπάσει στην χώρα το 2010. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε λάβει μάλιστα διεθνής διαστάσεις, ενώ η εταιρεία είχε δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα , καθώς έχασε πολλούς από τους δωρητές της.

Το 2011 είχε εκπονηθεί εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, γεγονός που οδήγησε πολλά μέλη της στην παραίτηση. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βαν Χαουβερμάιρεν ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε προσλάβει ιερόδουλες. Ο ίδιος όμως είχε συνεχίσει να εργάζεται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ήταν επικεφαλής της αποστολής της Δράσης Κατά της Πείνας (ACF) στο Μπαγκλαντές από το 2012 μέχρι το 2014. Η Oxfam δεν είχε ενημερώσει την ACF για τους λόγους της παραίτησής του.

Τι ανέφερε ο Γκόλντρινγκ

Ο Γκόλντρινγκ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τους λόγους για τους οποίους σκοπεύει να παραιτηθεί ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει κανονικά την θητεία του μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο θα ήθελε στην συνέχεια άλλη ηγεσία. Ένα άνθρωπο με «ένα νέο όραμα, μια νέα ενέργεια και θα δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στο έργο της».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του σκανδάλου, είχε παραιτηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της οργάνωσης, Πένι Λόρενς.

Loading