Πομπέο: Ο Κιμ επιθυμεί να αποκομίσει οικονομική βοήθεια και ασφάλεια

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, τότε είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να αποχωρίσουν από τις συνομιλίες με το απομονωμένο καθεστώς.

propoli

Ο Πομπέο, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, φάνηκε αισιόδοξος ως προς την κανονική διεξαγωγή της προγραμματισμένης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-Ουν στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη. Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως από αμερικανικής πλευράς πρώτα προέχουν ορισμένα βασικά κριτήρια.

«Μια κακή συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή. Ο αμερικανικός λαός βασίζεται πάνω μας για να το κάνουμε σωστά. Αν δεν τεθεί στο τραπέζι μια σωστή συμφωνία, θα αποχωρήσουμε με κάθε σεβασμό.[…] Η στάση μας δεν θα αλλάξει μέχρι να δούμε να γίνονται αξιόπιστα βήματα προς μια ολοκληρωμένη, επαληθεύσιμη και μη αντιστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Από την άλλη πλευρά, σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο Πομπέο αποκάλυψε τα οφέλη τα οποία επιδιώκει να αποκομίσει από τις συνομιλίες η Βόρεια Κορέα, που δεν είναι άλλα από την οικονομική βοήθεια καθώς και «εγγυήσεις για την ασφάλειά της».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε από τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Κιμ, τόσο ως επικεφαλής της CIA, όσο και σαν υπουργός Εξωτερικών, ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης κατανοεί ότι η οικονομική ευημερία της χώρας του εξαρτάται άμεσα από τις διεθνείς σχέσεις.

Loading