Προειδοποιήσεις Γιούνκερ για τη διαφθορά

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Πέμπτη από το Βουκουρέστι ότι δεν υπάρχει «κανένας δυνατός συμβιβασμός» στην μάχη κατά της διαφθοράς, σε μια ομιλία που σημάδεψε την επίσημη έναρξη της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ.

propoli

«Ναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, αλλά όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, δεν υπάρχει κανένας δυνατός συμβιβασμός», προειδοποίησε ο Γιούνκερ σε ανώτατους Ρουμάνους αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν σε μια εκδήλωση για την έναρξη της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας.

Η Ρουμανία δέχεται τα πυρά των Βρυξελλών λόγω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού της συστήματος, που διακινδυνεύει να αποδυναμώσει την καταπολέμηση της διαφθοράς και να υπονομεύσει το κράτος δικαίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη λύπη του από την πλευρά του ότι «κάποιοι εντός της ΕΕ πιστεύουν ότι αποτελεί σημάδι δύναμης να δρουν έξω από τους κανόνες. Σφάλουν, αυτό είναι ένα σημάδι αδυναμίας», είπε.

«Καλώ τους Ρουμάνους να υπερασπιστούν τα θεμέλια του πολιτικού μας πολιτισμού: ελευθερία, ακεραιότητα, σεβασμό στην αλήθεια στη δημόσια ζωή, κράτος δικαίου, Σύνταγμα», δήλωσε μιλώντας στη ρουμανική γλώσσα, καταχειροκροτούμενος.

«Η Επιτροπή είναι φίλος της Ρουμανίας, που κάποιοι σε αυτή τη χώρα μερικές φορές φαίνεται να αμφιβάλλουν», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ, ενώ η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προστριβές της ενάντια στις Βρυξέλλες, που κατηγορείται ότι προσπαθεί να παρέμβει στην ρουμανική πολιτική.

Ο Λίβιου Ντραγκνέα, πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (PSD), ο οποίος έλαμψε διά της απουσίας του από τη σημερινή εκδήλωση, ήταν εκείνος που κίνησε τη διαδικασία κατά της Επιτροπής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το τεκμήριο αθωότητας δεν ελήφθη επαρκώς υπόψη κατά τη διερεύνηση υποτιθέμενης απάτης στα κονδύλια της ΕΕ.

Ο αρχηγός του PSD Ντραγκνέα, δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός εξαιτίας μιας καταδίκης του για εκλογική νοθεία.

Με το φόβο που προκάλεσαν οι αμφιβολίες που εξέφρασε στο τέλος Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ικανότητα του Βουκουρεστίου να προεδρεύσει της ΕΕ, η Βιόριτσα Ντάντσιλα, η οποία θεωρείται μαριονέτα του Ντραγκνέα, και βρίσκεται αντ’ αυτού στην πρωθυπουργία, δήλωσε ότι επιθυμεί η χώρα της να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. «Θέλουμε να είμαστε ίσοι και σεβαστοί εταίροι στην ΕΕ», είπε.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης στο Βουκουρέστι για να εκφράσουν την προσήλωσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες.

«ΕΕ, συγγνώμη για αυτή την κυβέρνηση» ανέφερε ένα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές, με κάποιους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Ευρώπης.

Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 μαζί με τη γειτονική της Βουλγαρία. Οι δύο χώρες παραμένουν υπό παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της ανεπαρκούς λειτουργίας του κράτους δικαίου και της εκτεταμένης διαφθοράς.

 

Loading