Προτροπές Μπόλτον σε Κόσοβο και Σερβία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Τρίτη ότι «τώρα είναι η ώρα το Κόσοβο και η Σερβία να καταλήξουν σε μια συμφωνία», μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της αποσχισμένης περιοχής, τον Χασίμ Θάτσι, στον Λευκό Οίκο.

propoli

Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να βοηθήσουν αμφότερα τα μέρη να επιτύχουν αυτόν τον ιστορικό στόχο», συμπλήρωσε ο Μπόλτον μέσω Twitter.

Ο κοσοβάρος πρόεδρος Θάτσι εξέφρασε αισιοδοξία σε δική του ανάρτηση στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στον Μπόλτον «για την απόλυτη υποστήριξη του Κοσόβου από αυτήν την κυβέρνηση» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία διαλόγου που δεν πρέπει να χαθεί από τις δύο χώρες», συνέχισε ο Θάτσι και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια της πρώην επαρχίας της Σερβίας να ενταχθεί στο NATO, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

Η συνάντηση των Μπόλτον και Θάτσι έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου του Κοσόβου με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ενθάρρυνε το Κόσοβο να «εκμεταλλευθεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να καταλήξει σε μια ιστορική, ολοκληρωμένη συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεών του) με τη Σερβία» βάσει της διαδικασίας διαλόγου στην οποία μεσολαβεί η ΕΕ, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Ο Πομπέο εξάλλου προέτρεψε την Πρίστινα να ανακαλέσει την ισχύ των επιπρόσθετων δασμών ύψους 100% που επέβαλε στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία την περασμένη εβδομάδα, αντιδρώντας στην εκστρατεία του Βελιγραδίου με σκοπό το Κόσοβο να μην μπορέσει να ενταχθεί στην Ιντερπόλ.

«Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική ολοκλήρωση αμφότερων των χωρών στην κοινότητα των εθνών της Δύσης», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Νάουερτ.

Το Κόσοβο, όπου το 90% του πληθυσμού ανήκει στο αλβανικό έθνος, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, έπειτα από μια αιματηρή σύρραξη. Αναγνωρίζεται από πολλές δυτικές μεγάλες δυνάμεις, αλλά ποτέ από τη σερβική κυβέρνηση, που θεωρεί πάντα την επαρχία τμήμα της δικής της επικράτειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading