Ρούτε: «Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για νέα αύξηση του αριθμού των μεταναστών»

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία του στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε σαφή αναφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης τονίζοντας ότι ο χώρες-μέλη, δεν είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών.

propoli

Μάλιστα, ο Ρούτε, χαιρέτισε την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους συμφωνίες της ένωσης με άλλα γειτονικά της κράτη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλες περιπτώσεις.

«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών.[..] Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα.[..] Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, εκφράζοντας την συμπαράστασή του προς την Ιταλία «που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης».

Από την άλλη πλευρά, στο ζήτημα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ο Ρούτε σημείωσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διαπραγματεύσεις και ότι το κρίσιμο θέμα των ισλανδικών συνόρων πρέπει να επιλυθεί με την εφαρμογή μιας μόνιμης λύσης.

«Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία προς τον Οκτώβριο, διαφορετικά δεν θα έχουμε χρόνο να επικυρώσουμε την συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας», προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Loading