Ρωσία: Καταγγελία για καταστροφή φακέλου θύματος των σταλινικών διώξεων

Ο διευθυντής του Κρατικού Μουσείου ιστορίας των Γκουλάγκ (Κεντρική Διεύθυνση Στρατοπέδων συγκέντρωσης-σ.σ.) Ρομάν Ρομανόφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι συνεργάτες του Μουσείου, ύστερα από αίτημα που είχαν υποβάλει στη Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών της περιοχής Μαγκαντάν, ενημερώθηκαν από την ίδια Διεύθυνση ότι ο φάκελος ενός εκ των θυμάτων των διώξεων της σταλινικής περιόδου καταστράφηκε με εντολή που δόθηκε το 2014.

propoli

«Στο μουσείο μας, εδώ και δύο μήνες άρχισε να λειτουργεί κέντρο τεκμηρίωσης, το οποίο συμβάλλει στο να αναζητήσουμε στοιχεία για τους συγγενείς ατόμων που είχαν διωχθεί. Στο μουσείο μας υποβάλλονται εκατοντάδες αιτήματα, και κάθε αίτημα συνιστά ξεχωριστή έρευνα. Ένα τέτοιο αίτημα είχε αποσταλεί από το συνάδελφό μας Σεργκέι Προυντόφσκι. Ο ίδιος πήρε απάντηση από τη Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών της περιοχής Μαγκαντάν, η οποία ανέφερε ότι ο φάκελος του ανθρώπου για τον οποίο ζητάτε πληροφορίες έχει καταστραφεί» δήλωσε ο Ρομανόφ.

Μετά την απάντηση αυτή υπεβλήθη προς την αρμόδια Διεύθυνση δεύτερο αίτημα για το φάκελο του διωχθέντος. «Η δεύτερη απάντηση έλεγε ότι ο φάκελός του έχει καταστραφεί κατόπιν εντολής που δόθηκε το 2014. Εμείς οι ίδιοι δε γνωρίζουμε το περιεχόμενο της εντολής αυτής, αλλά, αν στην περιοχή του Μαγκαντάν έχει καταστραφεί αυτός ο φάκελος, αυτό είναι κάτι που φυσικά μας ανησυχεί» δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου.

Ο Ρομάν Ρομανόφ επεσήμανε ότι μετά από αυτό ο Προυντόφσκι υπέβαλε και πάλι αίτηση στη Διεύθυνση της αστυνομίας, χωρίς προς το παρόν να έχει λάβει απάντηση. Παράλληλα, η διεύθυνση του Μουσείου ιστορίας των Γκουλάγκ απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά τη ρωσική προεδρία Μιχαήλ Φεντότοφ.

Ο διευθυντής του Μουσείου ιστορίας των Γκουλάγκ δήλωσε επίσης ότι το κέντρο τεκμηρίωσης λαμβάνει παρόμοια στοιχεία από τα αρχεία της FSB (πρώην KGB), από τα αρχεία των αστυνομικών διευθύνσεων διάφορων περιοχών, και μάλιστα πλήρη στοιχεία. «Έχουμε ήδη στείλει εκατοντάδες αιτήματα, χωρίς να έχει καταστραφεί τίποτα, αλλά όσον αφορά αυτήν την εντολή δεν έχουμε λάβει τίποτε περισσότερο» δήλωσε ο Ρομανόφ. Το πρακτορείο TASS επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει προς το παρόν καμία δήλωση εκ μέρους της Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών της περιοχής του Μαγκαντάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading