Σαλβίνι για Βαυαρία: «Αριβεντέρτσι Μέρκελ, Σουλτς και Γιούνκερ»!

Για τον ακροδεξιό λαϊκιστή υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία την Κυριακή στέλνει το μήνυμα ότι το «παλιό σύστημα» εξοστρακίζεται.

propoli

«Στη Βαυαρία, η αλλαγή νίκησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ηττήθηκε» υποστήριξε ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, το βράδυ της Κυριακής.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, κατά τον ίδιο, σηματοδοτεί μια «ιστορική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές, ενώ για πρώτη φορά οι φίλοι της AfD εισέρχονται στο κρατιδιακό κοινοβούλιο», συνέχισε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος κατά σειρά στην Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών [CSU, το αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ], το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τα πρώτα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι τόσο η CSU όσο και το SPD υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή, ενώ το AfD μπόρεσε να συγκεντρώσει λίγο πάνω από το 10% στην πρώτη του προσπάθεια να μπει στο κοινοβούλιο του Μονάχου.

«Αριβεντέρτσι Μέρκελ, Σουλτς και Γιούνκερ» συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι Ιταλοί σοσιαλδημοκράτες –το Δημοκρατικό Κόμμα (PD)– πάντως είδαν μια θετική εξέλιξη στις εκλογές στη Βαυαρία, παρά την άσχημη επίδοση του SPD.

«Είναι καλό το ότι οι Πράσινοι πήραν σχεδόν διπλάσιες ψήφους από τους ακροδεξιούς εθνικιστές» σημείωσε ο πρώην ηγέτης του PD και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Αυτό στέλνει ένα μήνυμα και σε εμάς».

Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν σχεδόν το 20% των ψήφων στη Βαυαρία, όπου αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα σε μεγάλη απόσταση από την AfD.

Το PD κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στις φετινές εκλογές στην Ιταλία και συγκεντρώνει το τρέχον διάστημα μόλις το 17% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, κατά δημοσκοπήσεις. Η ακροδεξιά Λέγκα, που συγκυβερνά με το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) από τον Ιούνιο, συγκεντρώνει περί το 33%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading