Σε απεργία οι Ισπανοί δικαστικοί για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι δικαστές και οι εισαγγελείς της Ισπανίας, έχοντας ως αίτημα την μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έναντι της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.

propoli

Η επιτροπή η οποία έφερε εις πέρας την διοργάνωση της απεργίας, έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία της συντριπτικής συμμετοχής των δικαστικών λειτουργών στην εν λόγω απεργία. Βάσει αυτών, στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους μισούς εισαγγελείς (51%) και το 42% των δικαστών.

Τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων

Η κοινή ανακοίνωση των επτά ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων της χώρας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όλοι όσοι συμμετέχουν «θέλουν να εκφράσουν τη βαθύτατη δυσφορία τους απέναντι στην παραμέληση και την εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα».

Από την πλευρά του, ο Ιγνάθιο Γκονθάλεθ Βέγα, ο εκπρόσωπος της ένωσης Δικαστών για τη Δημοκρατία, ανέφερε πως «στην Ισπανία, οι πολίτες έχουν την εντύπωση ότι η δικαιοσύνη δεν είναι όσο ανεξάρτητη θα όφειλε».

Τον τελευταίο καιρό, η Δικαιοσύνη της Ισπανίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οι αυτονομιστές της περιφέρειας της Καταλονίας, την κατηγορούν ότι έχει εργαλειοποιηθεί από την κεντρική εξουσία της Μαδρίτης και χαρακτηρίζουν «πολιτικούς κρατούμενους» τα εννέα ηγετικά στελέχη τους που έχουν προφυλακιστεί κατ’ εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κατέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσει τους νόμους που είχαν ψηφιστεί από τις αρχές της περιφέρειας της Καταλονίας η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Τα δικαστήρια απέτρεψαν επίσης τις προσπάθειες του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να επανεκλεγεί στην προεδρία.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεσμεύθηκε στο επίσης αίτημα των απεργών για περισσότερες προσλήψεις στο τομέα τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εάν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός, θα πραγματοποιηθούν 300 προσλήψεις δικαστών και εισαγγελέων και θα δοθούν 130 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων.

Loading