Σε φυλάκιση χωρίς αναστολή καταδικάστηκε πρώην Γάλλος υπουργός

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, από τα οποία τα δύο χρόνια χωρίς αναστολή, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, επί προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, Ζερόμ Καϊζάκ.

propoli

Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση η οποία είχε ξεσπάσει πριν πέντε περίπου χρόνια και είχε συγκλονίσει την Γαλλία. Ο Καϊζάκ, πρώην φανατικός υποστηρικτής ενάντια στην φοροδιαφυγή, διατηρούσε κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Επιπλέον, του επιβλήθηκε ακόμα πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, καθώς και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.

Στο Εφετείο, στο οποίο έλαβε μέρος η εκδίκαση της υπόθεσής του, ο πρώην Γάλλος πολιτικός ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος, ενώ τόνισε ότι έχει τον«φόβο του να πάει φυλακή».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, ζήτησε από την έδρα του δικαστηρίου να επιβληθεί μια ποινή τέτοια που «δεν θα καταρρακώσει περισσότερο απ’ ό,τι είναι απαραίτητο έναν διαλυμένο άνθρωπο», εφιστώντας τον κίνδυνο αυτοκτονίας του πρώην Γάλλου υπουργού.

Ακόμα, εξερχόμενος από την αίθουσα του δικαστηρίου δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως ο Καϊζάκ «δεν αξίζει τη φυλακή», ενώ διεμήνυσε πως θα ζητήσει αμέσως μείωση της ποινής του, δικαίωμα που του χορηγεί η γαλλική Δικαιοσύνη, για περιπτώσεις φυλάκισης μέχρι δύο ετών, εφόσον δεν υπάρχει υποτροπή.

Loading