Σε 3% αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα προχωράει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε ότι προβλέπεται αύξηση στις δαπάνες για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, της τάξης του 3%, που θα αφορά τον προϋπολογισμό του 2019.

propoli

Ωστόσο, ο Πορτογάλος υπουργός ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ότι θα απαιτήσει αυστηρούς ελέγχους σε άλλα μέτωπα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία. Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για υποχώρηση που αφορά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως αυτές των συνδικάτων των δασκάλων, για πρόσθετες αυξήσεις μισθών το 2019, που είναι χρονιά εκλογών, αλλά για πάγιες δεσμεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Publico, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι δεν αναμένει ο προϋπολογισμός του 2019 να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς τα βασικά κόμματα γνωρίζουν πως το εκλογικό σώμα τάσσεται υπέρ σταθερών και υγιών δημόσιων οικονομικών.

«Στο όνομα όλων των Πορτογάλων, έχουμε να προτείνουμε έναν προϋπολογισμό που είναι βιώσιμος… Δεν είναι δυνατόν να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός πράγματος που τους επηρεάζει όλους λόγω ενός συγκεκριμένου θέματος», δήλωσε ο Σεντένο αναφερόμενος στα αιτήματα των δασκάλων.

«Μιλάμε για μια αύξηση κοντά στο 3%. Είναι πολύ σημαντικά ποσά. Δεν μπορούμε, και δεν θα το κάνουμε, να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεντένο.

Οι δαπάνες για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα πιθανόν να αυξηθούν κατά περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ την προσεχή χρονιά μετά την προβλεπόμενη για φέτος αύξηση κατά 70 εκατ. ευρώ και ύστερα από αύξηση κατά 389 εκατ. ευρώ το 2017.

Loading