Σικελία: Σύνοδος για το προσφυγικό και τη Λιβύη

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων αραβικών χωρών αλλά και ηχηρές απουσίες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ διεξάγεται η μίνι σύνοδος για το προσφυγικό. Στο Παλέρμο και ο Αλέξης Τσίπρας.

propoli

Η Ιταλία φιλοξενεί σήμερα στην Σικελία μια μίνι σύνοδο για τη Λιβύη, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι. Οι κύριοι στόχοι της συνόδου είναι η πορεία προς τις εκλογές, ο έλεγχος της μετανάστευσης και η ενοποίηση του οικονομικού συστήματος. Παράλληλα συζητείται και ο αφοπλισμός των διαφόρων ένοπλων ομάδων, αλλά και το μεταναστευτικό, από την στιγμή που μέχρι πρόσφατα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονταν σε πλοιάρια και φουσκωτές λέμβους σε λιβυκά λιμάνια, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία.

Παρούσες αραβικές χώρες, ηχηρές δυτικές απουσίες

Στην Σικελία παρούσες είναι πολλές αραβικές χώρες, όπως και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αλλά τα «μεγάλα ονόματα» από την Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόντα. Δεν ήλθαν στο Παλέρμο ούτε ο πρόεδρος Μακρόν, ούτε η καγκελάριος Μέρκελ, ούτε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράζ παίρνει μέρος στις εργασίες της συνόδου, αλλά ο στρατάρχης Χαφτάρ, από την Βεγγάζη, έστω και αν ήρθε στην Ιταλία, χθες βράδυ δεν θέλησε να συναντήσει τους υπόλοιπους προσκεκλημένους. Μάλιστα πριν από την έναρξη της διάσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργό τόσο με τον στρατάρχη Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ.

Και ο Αλέξης Τσίπρας στο Παλέρμο

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές η μειωμένη συμμετοχή των μεγαλύτερων χωρών μπορεί να είναι και συνέπεια της γραμμής που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση στην οικονομία, και στο μεταναστευτικό. Την ίδια ώρα η Γαλλία δεν θέλει να χάσει τον ρόλο του «συντονιστή», στις εξελίξεις στην Λιβύη, ενώ η Ρώμη θα ήθελε να επιστρέψει στην περίοδο του στρατηγού Καντάφι, όταν ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τρίπολης.

Στο Παλέρμο βρίσκεται  και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Χθες βράδυ συμμετείχε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε. Αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενόψει και της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στο ενεργειακό, στο μεταναστευτικό, αλλά και στην οικονομική συνεργασία Ιταλίας και Ελλάδας.

Πηγή: DW

Loading