Σι Τζινπίνγκ: «Η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τα ιστορικά εδάφη της»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις στη χώρα, διεμήνυσε σήμερα ότι η Κίνα δεν διεκδικεί εδάφη άλλων χωρών, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τα ιστορικά εδάφη που της ανήκουν.

propoli

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ διανύουν μια περίοδο έντασης λόγω των κινεζικών διεκδικήσεων στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν. Η Κίνα και άλλες έξι χώρες διεκδικούν ορισμένα νησιά στην συγκεκριμένη θάλασσα ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν συχνά πολεμικά σκάφη στα ύδατα που αξιώνει το Πεκίνο. Μάλιστα, μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Μάτις είχε δηλώσει ότι η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και στρατού στα διεκδικούμενα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας έχει ως στόχο τον «εκφοβισμό» των υπόλοιπων γειτονικών χωρών.

Τι δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το πρακτορείο Xinhua και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, στο περιθώριο της τριήμερους επίσκεψης που πραγματοποιεί στην χώρα ο Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε «Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του επεκτατισμού, ούτε της αποικιοκρατίας, αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ούτε εκατοστό από τα εδάφη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας», είπε ο Σι στη συνάντηση που είχε με τον Μάτις, ενώ πρόσθεσε ότι «από αυτά που ανήκουν σε άλλους, δεν θέλουμε τίποτα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην χώρα, ο Μάτις έθεσε στην ατζέντα των συνομιλιών την κατάσταση στην Ταϊβάν και την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ο Κινέζος ομόλογός του, Ουέι Φένγκε, του επισήμανε στη συνάντηση που είχαν κατ’ ιδίαν ότι οι δύο χώρες τους μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού μόνο εφόσον διατηρήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό τους, τη συνεργασία τους και την πολιτική της μη αντιπαράθεσης.

Loading