Η Σκότλαντ Γιάρντ δημοσιοποίησε δύο υπόπτους για τη δολοφονία Σκριπάλ

Η Σκότλαντ Γιάρντ, η βρετανική αστυνομία, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο Ρώσων πολιτών σύμφωνα με την οποία, δηλητηρίασαν τον διπλό Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Ιουλία, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, στην πόλη Σάλσμπουρι της νότιας Αγγλίας.

propoli

Από την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας σήμερα ενώπιον των Βρετανών βουλευτών στο Γουέστμινστερ, ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας των βρετανικών αρχών, η επίθεση σχεδιάστηκε από της ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή και ως GRU, και είχε εγκριθεί σε ανώτερο κρατικό επίπεδο. Μάλιστα η ίδια συμπλήρωσε πως πιθανότατα πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα για όλους τους Ρώσους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και εμπλέκονται σε κρατικά ζητήματα της Ρωσίας.

«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δύο άτομα που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές λίγο αφού η βρετανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αυτών των δύο προσώπων.

«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

«Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός, ενώ έκλεισε την ομιλία της καταλήγοντας πως «έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι».

«Δύσκολο να κατανοήσουμε την ενέργεια του Λονδίνου» απαντά η Μόσχα

Από την άλλη πλευρά, ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως είναι δύσκολο να κατανοήσουν την ενέργεια του Λονδίνου, που δημοσιοποίησε αυτά τα δύο ονόματα.

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ, προσθέτοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κανείς».

«Αυτά όπως λέτε τα στοιχεία, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» κατέληξε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Κάλεσμα για εξηγήσεις στον Βρετανό πρέσβη στη Μόσχα

Τα ρωσικό πρακτορείο Interfax, μετέδωσε νωρίτερα, ότι ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Μόσχα Λάουρι Μπρίστοου, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Ίγκορ Νεβέροφ, διευθυντή της δεύτερης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε παρόμοια ενέργεια όμως προχώρησαν και οι βρετανικές αρχές, οι οποίες κάλεσαν τον Ρώσο επιτετραμμένο στο Λονδίνο Ιβάν Βολόντιν, στο βρετανικό Φόρειν Όφις.

«Ο Επιτετραμμένος, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, που μίλησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι» ήταν η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο TASS.

Loading