Σταθερό παραμένει το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 250.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό και επιταχύνθηκε η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που αποτελούν τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ.

propoli

Το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό τον προηγούμενο μήνα στο 3,7% αλλά η δημιουργία των θέσεων εργασίας ανέκαμψε περισσότερο από το αναμενόμενο ενώ επιταχύνθηκε η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Παρά το πέρασμα του τυφώνα Μάικλ στη Φλόριντα, η δημιουργία των θέσεων εργασίας έφθασε τις 250.000 μετά τις 118.000 του Αυγούστου (ανοδική αναθεώρηση), ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν να δημιουργηθούν 185.000 θέσεων εργασίας.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,18% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στο 3,1%, με ρυθμό πολύ υψηλότερο από τον πληθωρισμό. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε και πάλι τον Σεπτέμβριο, λόγω του ελλείμματος ρεκόρ με την Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Το εμπορικό έλλειμμα προϊόντων και υπηρεσιών διαμορφώθηκε στα 54 δισεκ. δολάρια με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 1,5% στα 212,6 δισεκ. δολάρια και τις εισαγωγές να καταγράφουν αύξηση 1,5% στα 266,6 δισεκ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading