Πηγή: amna.gr

Στην τελική ευθεία για τη διαδοχή της Μέι

Στη Βρετανία ξεκινά από σήμερα η τελική φάση της διαδικασίας εκλογής του επόμενου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού, μετά την επικράτηση δύο υποψηφίων στη ψηφοφορία των βουλευτών την Πέμπτη.

propoli

Με κατηγορίες εναντίον του στρατοπέδου των υποστηρικτών του Μπόρις Τζόνσον για ψήφο τακτικής, ξεκίνησε η τελική φάση της εσωκομματικής εκλογής ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και διαδόχου της Τερέζα Μέι.

Η ομάδα του προπορευόμενου Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ενίσχυσε με «δανεικές» ψήφους, όπως ευφημιστικά λέγεται, τον Τζέρεμι Χαντ έναντι του Μάικλ Γκόουβ, του μόνου από τους υποψηφίους που φοβόταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, του μοιραίου άνθρωπου που διέκοψε την πορεία του προς την Ηγεσία το 2016.

Ο Γκόουβ, ευρωσκεπτικιστής από τα νιάτα του, δεινός ρήτορας και αναλυτικό μυαλό, θεωρήθηκε από την ομάδα του Τζόνσον πως θα μπορούσε να ανατρέψει τη δυναμική του υποψηφίου τους στην ψηφοφορία των 160.000 μελών του κόμματος που θα πουν την τελική λέξη.

Σκληρή μάχη για το αξίωμα

Στο στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον έχουν προσχωρήσει και βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από προσωπική φιλοδοξία είτε μετά από εκτίμηση πως ο Τζόνσον έχει ήδη δείξει σημάδια υποχώρησης από ακραίες θέσεις και είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να περάσει στη βουλή μια συμφωνία πολύ κοντά σε εκείνη της Τερέζα Μέι.

Ο φιλοευρωπαίος Τζέρεμι Χαντ που εσχάτως προσαρτήθηκε στο άρμα των Brexiteers, παρά τη μεγάλη διαφορά του από τον Τζόνσον, υποστήριξε πως τώρα αρχίζει η σκληρή μάχη. Τον στηρίζουν σημαντικοί υπουργοί και είναι αυτός που μπορεί να περάσει από τις συμπληγάδες της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που οι Εργατικοί θέσουν θέμα εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ενέργεια που θεωρείται βέβαιη σε περίπτωση εκλογής του κ. Τζόνσον.

Επόμενος η πορεία των δύο μονομάχων έως την τελική ψηφοφορία των μελών, την εβδομάδα της 22ης Ιουλίου, θα είναι ανηφορική, γεμάτη εμπόδια και πιθανές εκπλήξεις. Εξάλλου, ανατροπές στην πολιτική δεν θα πρέπει να αποκλείονται.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading