Στους δρόμους ξανά τα «κίτρινα γιλέκα» ενάντια στο «μπλα μπλα»

Συμπλοκές με την αστυνομία και δακρυγόνα σημάδεψαν την «25η πράξη» των «κίτρινων γιλέκων» στο Στρασβούργο.

propoli

Δύο ημέρες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε περικοπές στη φορολογία, αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ, τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν στους δρόμους της γαλλικής επικράτειας, αυτή τη φορά ενάντια στο προεδρικό «μπλα μπλα», αναφέρει η «Monde».

Ένα μεγάλο κομμάτι του λαϊκού κινήματος επιμένει ότι οι προτάσεις που ανακοίνωσε ο Μακρόν στερούνταν βασικών λεπτομερειών, υπονοώντας ότι δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, γύρω στις 2.00 το μεσημέρι οι διαδηλωτές ανέρχονταν στις 5.500, εκ των οποίων οι 2.600 στο Παρίσι. Την περασμένη εβδομάδα, την ίδια ώρα, η κινητοποίηση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, με τη συμμετοχή περίπου 9.600 ανθρώπων σε όλη τη χώρα.

Δακρυγόνα στο Στρασβούργο

Περίπου 2.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν στο Στρασβούργο. Σε μία προσπάθεια να διεθνοποιήσουν το κίνημα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το Ευρωκοινοβούλιο, έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά οι αρχές τους απώθησαν με δακρυγόνα.

Το κίνημα, το οποίο πήρε το όνομά του από τα γιλέκα που φορούν οι διαδηλωτές, άρχισε τη δράση του τον περασμένο Νοέμβριο. Αφορμή των συχνά βίαιων κινητοποιήσεων υπήρξε η αύξηση του φόρου καυσίμων, η οποία εν τέλει αποσύρθηκε. Γρήγορα ωστόσο οι διαδηλώσεις πήραν τη μορφή γενικευμένης οργής ενάντια στην πολιτική του Γάλλου προέδρου.

Δείτε επίσης: Κύπρος: Δύο ύποπτα αντικείμενα στην Κόκκινη Λίμνη – Επτά τα θύματα

Loading