Στο στόχαστρο ο Όρμπαν για τα ταξίδια του με ιδιωτικό τζετ επιχειρηματία

Στην άμυνα πέρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες ταξίδευε με ένα πολυτελές, ιδιωτικό αεροσκάφος για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες, προσκεκλημένος ενός ολιγάρχη στον οποίο έχουν δοθεί πολλά δημόσια έργα.

propoli

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Atlatszo.hu, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ταξίδεψε τουλάχιστον τρεις φορές με το ιδιωτικό σκάφος, τύπου Bombardier Global 6000, για να παρακολουθήσει αγώνες του Μουντιάλ στη Ρωσία και κατόπιν στη Βουλγαρία, για έναν αγώνα της ουγγρικής ομάδας Βίντι (πρώην Βιντεότον), τον Ιούλιο. Η κάθε ώρα πτήσης κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου ιστοτόπου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπερταλάν Χαβάσι, επιβεβαίωσε ότι ο Όρμπαν παρακολουθεί συχνά ποδοσφαιρικούς αγώνες, ως προσκεκλημένος του Ούγγρου επιχειρηματία Ίστβαν Γκάραντσι. Υπογράμμισε όμως ότι τα ταξίδια αυτά «δεν στοίχισαν ούτε φιορίνι» στους φορολογούμενους.

Οι δραστηριότητες του Γκάραντσι, ο οποίος έκανε περιουσία αναλαμβάνοντας κυρίως δημόσιες συμβάσεις, οδήγησαν ωστόσο το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Διάλογος» να κάνει λόγο για υποψίες «διαφθοράς». Το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζήτησε να συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνήσει τα οικονομικά συμφέροντα του Όρμπαν.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας, το «δεξί χέρι» του Ούγγρου πρωθυπουργού, απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «συκοφαντίες» με σκοπό να επηρεαστεί η κοινή γνώμη εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ο 52χρονος Γκάραντσι, που θεωρείται στενός φίλος του Όρμπαν και είναι ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, αγόρασε το 2017 την ποδοσφαιρική ομάδα Βιντεότον που εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες. Η Βιντεότον είναι η αγαπημένη ομάδα του πρωθυπουργού, αφού έχει την έδρα της στη γενέτειρά του , την πόλη Σεκεσφεχέρβαρ, κοντά στη Βουδαπέστη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία για μη σεβασμό των αξιών τη ΕΕ. Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν οι ευρωβουλευτές είναι και η «σύγκρουση συμφερόντων» στην ανάθεση δημόσιων συμβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading