«Συγγνώμη» της Καθολικής Εκκλησίας για υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων

Η γερμανική Καθολική Εκκλησία ζήτησε επισήμως συγγνώμη μετά τη δημοσιοποίηση μιας συντριπτικής έκθεσης που αναφέρεται στις σεξουαλικές επιθέσεις από μέλη του κλήρου σε περισσότερους από 3.600 ανήλικους στη διάρκεια πολλών δεκαετιών.

propoli

«Για όλες τις παραλείψεις και την οδύνη, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη», δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου των Γερμανών επισκόπων Ράινχαρτ Μαρξ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η σεξουαλική κακοποίηση είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη λύπη του που η Εκκλησία «επί τόσα χρόνια απέστρεφε το βλέμμα, απέκρυπτε, αρνούνταν» τα γεγονότα.

Το έγγραφο των 356 σελίδων, το περιεχόμενο του οποίου διέρρευσε στον Τύπο στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.677 θύματα ανάμεσα στο 1946 και το 2014, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, που κακοποιήθηκαν από τουλάχιστον 1.670 μέλη του κλήρου.

«Η έκταση των σεξουαλικών κακοποιήσεων με συγκλόνισε», δήλωσε ο καθηγητής Χάραλντ Ντρέσινγκ, του Ινστιτούτου Ψυχολογίας του Μάνχαϊμ, συντονιστής της έρευνας. Ακόμα χειρότερα, το πρόβλημα δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν, είπε. «Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις είναι ένα επίμονο πρόβλημα και όχι ένα πρόβλημα που ανήκει στην ιστορία», στην Καθολική Εκκλησία, δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Δεν είναι το πρώτο τέτοιο σκάνδαλο για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, τη μεγαλύτερη στη χώρα με περισσότερους από 23 εκατομμύρια πιστούς στα τέλη του 2017, και αυξάνονται οι πιέσεις προκειμένου να το αντιμετωπίσει πραγματικά.

Η πολιτική εξουσία παρενέβη, δια της υπουργού Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, απαιτώντας από την Καθολική Εκκλησία να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές προκειμένου οι ύποπτοι να αναγνωριστούν και να τιμωρηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading