Συμμαχία Βρετανίας-Γαλλίας για να σωθεί η πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Σε συνάντηση που είχαν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσαν ότι σκοπός τους είναι να διαφυλάξουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

propoli

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε νωρίτερα ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντησή του με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του, θα αποτελέσει και το ζήτημα του πως θα μπορούσαν να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

«Αύριο στις Βρυξέλλες θα έχουμε μια συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις βρετανικές εταιρείες, τις ευρωπαϊκές εταιρείες.[…] Δεν θα ισχυριστώ ότι αυτό θα είναι εύκολο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας».

«Η Βρετανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασώσουν την ουσία της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Τζόνσον χαρακτηρίζοντας «ζωτικής σημασίας» την συνέχεια του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Τι δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε συνάντηση που είχε με τον Τζόνσον χθες (14/5) στην βρετανική πρωτεύουσα, ανέφερε ότι «λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση. Επειδή οι ΗΠΑ αποχωρούν από μια διεθνή συνθήκη αυτό δεν σημαίνει ότι η διεθνής συνθήκη καταρρέει. Εμείς παραμένουμε στη συμφωνία και θέλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή όσο την σέβεται το Ιράν», υποστήριξε ο Λε Ντριάν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτή τη συνθήκη «όλοι κερδίζουν».

Loading