Συνάντηση Λαβρόφ-Πομπέο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε πως συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, να προγραμματιστεί μεταξύ τους συνάντηση, στο περιθώριο της επερχόμενης συνάντησης Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι.

propoli

Υπενθυμίζεται πως ύστερα από συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι. Μάλιστα, μόλις χθες ο Ρώσος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η συνάντηση αυτή είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τετ-α-τετ δίχως την παρουσία συμβούλων και δημοσιογράφων.

Ο Λαβρόφ μάλιστα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι σημείωσε ότι η συνάντηση των δύο πλευρών «προετοιμάζεται σε διαφορετικά επίπεδα, σε διαφορετικές μορφές», ενώ αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των προετοιμασιών αυτής της Συνόδου προγραμματίζεται και η επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ δήλωσε αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν αλ-Σαφαντί  ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης η αμερικανική πλευρά πρότεινε οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να συναντηθούν πριν από την σύνοδο Κορυφής. Εμείς φυσικά συμφωνήσαμε, χθες βράδυ όμως σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πομπέο, μου είπε ότι το πρόγραμμά του είναι εξαιρετικά σφιχτό και ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να συναντηθούμε πριν από την συνάντηση Πούτιν – Τραμπ. Συμφωνήθηκε να βρεθεί η κατάλληλη ημέρα, ο τόπος και το χρονοδιάγραμμα μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων μας στο Ελσίνκι».

Loading