Συνάντηση Μακρόν-Σάλεχ στο Παρίσι

Η τρομοκρατία, η επιστροφή Γάλλων τζιχαντιστών αλλά και η ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι τα κύρια θέματα της συνάντησης σήμερα στο Παρίσι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ιρακινό ομόλογό του Μπάρχαμ Σάλεχ.

propoli

Η επίσκεψη του Ιρακινού προέδρου Μπάρχαμ Σάλεχ στο Παρίσι πραγματοποιείται την ώρα που οι τζιχαντιστές χάνουν τον πόλεμο στην ανατολική Συρία, το τελευταίο κομμάτι της τεράστιας επικράτειας που κατέκτησαν 2014.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την πτώση της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, την επιστροφή των Γάλλων τζιχαντιστών που απασχολεί ιδιαίτερα τη γαλλική κοινωνία, καθώς και το θέμα της ανασυγκρότησης της χώρας για το οποίο οι Γάλλοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν τη μερίδα του λέοντος στους Αμερικάνους.

Σχετικά με τους Γάλλους τζιχαντιστές: 14 «les revenants» όπως λένε οι Γάλλοι, παραδόθηκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη από τις συριακές δυνάμεις στο Ιράκ.

Οι ριζοσπαστικοποιημένοι Γάλλοι που πήγαν από το 2014 στις εμπόλεμες ζώνες, υπολογίζονται στους 1700. Από αυτούς υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 450 και 300 έχουν επιστρέψει, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κατά κύριο λόγο συλληφθεί στις ζώνες ανάμεσα σε Συρία και Ιράκ. Πρόκειται για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που γεννήθηκαν εκεί.

Η ανασυγκρότηση της Μοσούλης

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι «δεν τρέφει καμία συμπόνια για τα άτομα αυτά, η δε επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης είναι να δικαστούν επί τόπου», ακόμα και εάν διατρέχουν εκεί τον κίνδυνο να καταδικαστούν με θανατική καταδίκη.

Ύστερα από 3 χρόνια βομβαρδισμών με τη συμμετοχή των Γάλλων πιλότων κατά του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν ως συνέπεια την ισοπέδωση της Μοσούλης και άλλων πόλεων, η γαλλική διπλωματία αγωνίζεται για ένα αξιοπρεπές μερίδιο στην ανασυγκρότηση της χώρας, εξ’ ου και η πρόσφατη επίσκεψη στη Βαγδάτη των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικάνων τα ποσά για την ανασυγκρότηση της χώρας θα φθάσουν τα χίλια δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading