Συνάντηση Μακρόν-Τζόνσον με ατζέντα το Brexit

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται ότι θα επαναδιατυπώσει την αυστηρή θέση της Γαλλίας απέναντι στο αίτημα της κυβέρνησης Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση του Brexit.

propoli

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά τον δεύτερο σταθμό της πρώτης του περιοδείας στο εξωτερικό που θα ολοκληρωθεί στο Μπιαρίτς όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7 το σαββατοκύριακο. Προηγήθηκε χθες η επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προκάλεσε τον ακραιφνή brexiteer Βρετανό πρωθυπουργό να διατυπώσει αξιόπιστη πρόταση για την αποφυγή μίας άνευ συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «εντός 30 ημερών», επιρρίπτοντας έτσι την ευθύνη μίας βρετανικής πτώσης χωρίς αλεξίπτωτο στο Λονδίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της Ένωσης αποκλείοντας επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit, αλλά δηλώνοντας ότι αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει την συμφωνία του Brexit θα μπορούσε να προσφέρει μία λύση για την αποφυγή του backstop.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι «η επαναδιαπραγμάτευση υπό τους όρους που έχουν προταθεί από τους Βρετανούς δεν αποτελεί υπαρκτή επιλογή. Και αυτό έχει δηλωθεί απολύτως ξεκάθαρα από τον διαπραγματευτή της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ».

«Περιμένω αποσαφηνίσεις από τον Μπόρις Τζόνσον», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι σημερινές του συνομιλίες θα είναι οι φιλικότερες δυνατές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ένα «σκληρό Brexit» στις 31 Οκτωβρίου θα αποτελεί ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία «εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» να ανακαλέσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Προηγουμένως, η γαλλική προεδρία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τις πιθανότητες αποφυγής ενός «σκληρού Brexit», σενάριο που φοβίζει τους επιχειρηματικούς κύκλους και στις δύο ακτές της Μάγχης, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι αυτήν την στιγμή το κεντρικό σενάριο είναι η έξοδος άνευ συμφωνίας.

Η γαλλική προεδρία κατέστησε σαφές ότι , ακόμη και σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας , τα οφειλόμενα από το Λονδίνο στο πλαίσιο της αποχώρησης 39 δισεκατομμύρια στερλίνες θα πρέπει να καταβληθούν.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει καταστήσει σαφές με μήνυμά του στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι αντίθετος με την θεσμοθέτηση του backstop, δηλαδή την παραμονή του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μία λύση για τον προσδιορισμό της μελλοντικής τους σχέσης εντός μίας διετίας.

Για τους Ευρωπαίους, η προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωπαϊκής αγοράς και η σταθερότητα της Βόρειας Ιρλανδίας με βάση την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, επέμεινε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο Βερολίνο, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι ούτε που θέλει να ακούει για το backstop, διότι ο μηχανισμός αυτός θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «φυλακισμένο» στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading