Συνολικά 1.257 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στη Συρία και το Ιράκ, παραδέχτηκε ότι έχουν σκοτωθεί 1.257 άμαχοι σε αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη της επιχείρησης Inherent Resolve, το 2014.

propoli

Από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2019 ο συνασπισμός πραγματοποίησε 34.038 αεροπορικά πλήγματα. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, εκτιμά ότι τουλάχιστον 1.257 πολίτες σκοτώθηκαν ακουσίως από τα πλήγματα του συνασπισμού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση ο συνασπισμός διευκρίνισε ότι τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η εξέταση 147 αναφορών περί πιθανών θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μία από αυτές κρίθηκε αξιόπιστη. Πρόκειται για τον βομβαρδισμό που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 κοντά στη Ράουα του Ιράκ, σε μια αποθήκη πυρομαχικών. Σε αυτήν την περίπτωση τραυματίστηκαν δύο άμαχοι.

Πάντως, η μη κυβερνητική οργάνωση Airways, που καταμετρά τις παράπλευρες απώλειες σε όλους τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον κόσμο, εκτιμά ότι τουλάχιστον 7.595 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τον συνασπισμό, αριθμός πολλαπλάσιος από εκείνον που παραδέχεται η συμμαχία.

Η αναφορά που θεωρήθηκε αξιόπιστη από τον συνασπισμό είχε υποβληθεί από την Airways.

Στους αριθμούς αυτούς δεν λαμβάνονται υπόψη οι βομβαρδισμοί των τελευταίων εβδομάδων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το «χαλιφάτο» του οποίου διαλύθηκε στις 23 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading