Σόιμπλε: «Ζήτησα πολλά αλλά για το καλό των Ελλήνων»

Για τα συνεχή μέτρα που ζητούσε αλλά και τις απαιτήσεις του από τον ελληνικό λαό ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

propoli

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της γερμανικής κυβέρνησης και οικονομίας αναφέρθηκε εκτενώς μιλώντας στην «Berliner Morgenpost» στις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε να γίνουν από τους Έλληνες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές ήταν για το καλό τους.

«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον τους. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη».

Τα περί κοινού νομίσματος

Οσον αφορά την οικονομική κρίση και αν αυτή έχει ξεπεραστεί ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής κρίσης έχει ξεπεραστεί. Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιλύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης: ένα κοινό νόμισμα απαιτεί σε βάθος χρόνου κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας.

Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία».

 

Loading