Cnn.com

Ταϊλάνδη: Αγώνας για τη διάσωση των εγκλωβισμένων

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή της από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

propoli

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές  για την διάσωση τους, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο τοπικός κυβερνήτης που συντονίζει την επιχείρηση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν επισήμανε πως η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό, μετά από πολυήμερες προσπάθειες άντλησης από τους δύτες.

Τόνισε, όμως ότι στη συνέχεια οι επικείμενες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσκολίες.

Πρόκειται για «αγώνα με το νερό και τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Οσοτανακόρν, προσθέτοντας πως εξαρχής το σχέδιό του προέβλεπε η επιχείρηση να αρχίσει όταν θα υπάρχει ο μικρότερος δυνατός όγκος νερού.

Οι Αρχές αναμένουν την άφιξη δύο πολυμελών ομάδων εθελοντών δυτών, που θα φτάσουν στο σημείο σήμερα και αύριο, και στη συνέχεια θα μπορούν να αρχίσουν την επιχείρηση, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Αποκλείεται προς στιγμήν η κατάδυση

Ένας πρώην δύτης του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του χθες Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού των παιδιών.

Ο θάνατος του διασώστη ξεσήκωσε ακόμη περισσότερη ανησυχία για το κατά πόσον είναι εφικτή η απομάκρυνση των παιδιών από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων.

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, δήλωσε πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μέσω της κατάδυσής τους στα νερά.

Πολλά από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις.

Ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα.

Συγνώμη από τον προπονητή ποδοσφαίρου στις οικογένειες των παιδιών

Ο προπονητής ποδοσφαίρου, που συνοδεύει τα 12 παιδιά, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ.

Οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές των παιδιών προς τις οικογένειες τους που είναι οι πρώτες μετά την Τρίτη δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού.

Οι γονείς του παιδιού έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

Loading