Τζορτζ Σόρος: Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται

Προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε ομιλία του στο Παρίσι. Ο ίδιος, απαριθμώντας μια σειρά γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο πλανήτη και τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν ευθέως την συνοχή του μπλοκ, επέστησε την προσοχή.

propoli

Συγκεκριμένα, φαινόμενα όπως το ολοένα και αυξανόμενο ρήγμα που παρατηρείται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και η άνοδος του λαϊκισμού και η προσφυγική κρίση, αποτελούν παράγοντες ικανούς να διαρρήξουν την σταθερότητα της Ευρώπης.

«Αν κοιτάξουμε μπροστά, αντιμετωπίζουμε τώρα τον τερματισμό της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και την καταστροφή της διατλαντικής συμμαχίας», δήλωσε ο Σόρος.

Ακόμα ο ίδιος θεωρεί πολύ πιθανό ότι «μπορεί να κατευθυνόμαστε προς άλλη μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση», λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων που σημειώνουν οι παραπάνω παράγοντες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ως προειδοποιητικές ενδείξεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου ανέφερε την ισχύ του δολαρίου και τη φυγή από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ο Σόρος πρότεινε την εφαρμογή ενός σχεδίου τύπου Μάρσαλ που σκοπό θα έχει την άμβλυνση του προβλήματος. «Δεν είναι πλέον σχήμα λόγου το να πει κανείς ότι η Ευρώπη διατρέχει υπαρξιακό κίνδυνο· είναι η σκληρή πραγματικότητα», κατέληξε στην ομιλία του.

Loading