Τη Δευτέρα ο Ερντογάν αποκτά…υπερεξουσίες

Έτοιμη να εισέλθει στην εποχή Ερντογάν είναι η Τουρκία, μετά τη νίκη του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, στις οποίες επικράτησε με ποσοστό 52,6%. Νίκη που δίνει πλέον στον Τούρκο πρόεδρο υπερεξουσίες καθώς βάσει του νέου Συντάγματος, το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας περνά σε «προεδρική δημοκρατία».

propoli

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη γείτονα, η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει τη Δεύτερα 9 Ιουλίου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα στη νέα εποχή και οι φόβοι πλέον των πολιτικών του αντιπάλων είναι μήπως ο Τούρκος πρόεδρος μετατραπεί πλέον και επίσημα σε…Σουλτάνο.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Ερντογάν προετοιμάζει σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας μια φαντασμαγορική τελετή στο Ακ Σαράι, όπου θα εκφωνήσει ομιλία, με προσκεκλημένους από τον χώρο των επιχειρήσεων, της τέχνης και του αθλητισμού, αλλά και την παρουσία ηγετών από ξένα κράτη.

Οι αλλαγές που προβλέπονται

Με την εκτελεστική προεδρία που αποκτά πλέον ο Ερντογάν την οποία μάλιστα επιθυμούσε διακαώς, ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εξουσιών στο πρόσωπό του.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται, με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να αποτελεί τον τελευταίο του θεσμού.

Ο νέος πρόεδρος είναι αυτός που θα σχηματίζει υπουργεία, θα προβαίνει σε ρυθμίσεις και θα απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς, χωρίς να απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, θα εκδίδει διατάγματα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Αυτό το καθεστώς ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να το άρει μετά τις εκλογές, αλλά από την αντιπολίτευση υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό.

Επίσης, ο Ερντογάν θα μπορεί να σχεδιάζει τον προϋπολογισμό και να αποφασίζει για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας αλλά και να διαλύει το κοινοβούλιο, οδηγώντας τη χώρα σε διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Loading