Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Θρίαμβος Ερντογάν… και επισήμως, καθώς την επανεκλογή του νυν προέδρου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (24/6) ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

propoli

Βάσει αυτών, με καταμετρημένο το 96,6% των ψήφων, ο Τούρκος πρόεδρος προηγείται με ποσοστό 52,63% ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP λαμβάνει 30,75%, έχοντας περίπου δέκα εκατομμύρια λιγότερες ψήφους.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς λαμβάνει 8,11% και η Μεράλ Ακσενέρ 7,42%.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 96,27% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,47%, έναντι 22,71% του CHP.

Το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ συγκεντρώνει το 11,18%, το φιλοκουρδικό HDP 11,23% -και μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 66 έδρες-, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) συγκεντρώνει 10,6%.

Οι πανηγυρικές δηλώσεις του Ερντογάν

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα με αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του. Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», σχολίασε στη συνέχεια, αναφερόμενος στις καταγγελίες για νοθεία και παραποίηση των αποτελεσμάτων στις οποίες προχώρησε η αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Είπε επίσης, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Παραποίηση αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία κάνει λόγο για παραποίηση των αποτελεσμάτων.

Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections έδιναν στον Ταγίπ Ερντογάν προβάδισμα με ποσοστά μεγαλύτερα του 50%, κάνοντας λόγο για καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, η πλατφόρμα Free Elections υποστήριζε πως είχε καταμετρηθεί μόλις το 43,3% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωναν ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που είχαν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που είχαν καταμετρηθεί και εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επέμενε: «Μην πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Loading