Φωτογραφία Αρχείου

Τουρκία: «Εξίσου υπεύθυνες ΗΠΑ και Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα»

Έντονη κριτική στις ΗΠΑ ασκεί η Τουρκία, τονίζοντας ότι είναι εξίσου συνυπεύθυνες με το Ισραήλ για τη «σφαγή» που συντελείται στη Γάζα.

propoli

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των έως τώρα επίσημων ανακοινώσεων, τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 900 έχουν τραυματιστεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία αντέδρασε εξ αρχής στην απόφαση των ΗΠΑ

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των Μουσουλμάνων, διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής, στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Μάλιστα, ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα (14/5) από το Λονδίνο, πως οι ΗΠΑ έχουν χάσει «το μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

Loading