Τουρκία: Συλλήψεις, βία και φωνές για νοθεία στις εκλογές

Από κρούσματα βίας, συλλήψεις και καταγγελίες για νοθεία συνοδεύονται οι εκλογές στην Τουρκία. Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 και η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων είναι ήδη σε εξέλιξη, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται νωρίς το βράδυ της Κυριακής (24/6).

propoli

Συνέλαβαν μέλη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Όπως έγινε γνωστό, στο Άγκρι της Τουρκίας συνελήφθη μία τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό.

Τα μέλη του κόμματος είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το PCF.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως ‘τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές’», καταγγέλλει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τι μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε το απόγευμα της Κυριακής, πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος δέκα ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

Καταγγελίες για νοθεία

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, CHP, κατήγγειλε προσπάθεια νοθείας στις εκλογές, κάνοντας λόγο για «παραγεμισμένες κάλπες», και «παρουσία ενόπλων στους δρόμους».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έβλεπε το παραμικρό μεμπτό, κάνοντας λόγο για «στιγμές δημοκρατικής επανάστασης».

Έκκληση Ιντζέ προς πολίτες και εκλογική επιτροπή

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, απεύθυνε έκκληση στους Τούρκους πολίτες να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δήλωσε πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» και πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

Loading